GDAŃSK

SUBWAY

GASTRONOMIA

Restauracje SUBWAY® słyną z amerykańskich sandwiczy, przyrządzanych na oczach klienta i zgodnie z jego życzeniem, nazywanych potocznie SUB’ami. SUB’y komponowane są ze świeżych warzyw, mięs i wędlin, na świeżo wypiekanym na miejscu pieczywie. Historia marki SUBWAY® rozpoczyna się w 1965 roku w Bridgeport w stanie Connecticut (USA). Wtedy właśnie przedsiębiorczy siedemnastolatek Fred DeLuca otwiera „Pete’s Super Submarines”, bar z sandwiczami przypominającymi łodzie podwodne, żeby zdobyć pieniądze na studia. Pomaga mu w tym przyjaciel Peter Buck. Restauracja szybko zdobywa popularność, otwierają się kolejne lokale a nazwa zostaje skrócona do SUBWAY ®. Kolejne lata są pasmem sukcesów, powstaje system franczyzowy, dzięki któremu sieć rozwija się błyskawicznie, a w 2010 roku staje się największą siecią gastronomiczną pod względem liczby placówek na świecie.  Pierwsza restauracja SUBWAY® w Polsce powstała w 2000r w Warszawie, w okolicy Giełdy Papierów Wartościowych. Obecnie sieć liczy 121 punkty w całym kraju.